Sot është dita botërore e pankreasit, një sëmundje që prek gjëndrën e pankreasit dhe shkakton simptoma të tilla si dhimbje barku, humbje peshe, icter dhe diabet. Kanceri i pankreasit është një nga llojet më agresive dhe me prognozë më të rëndë të kancerit, pasi shpesh zbulohet në fazat e avancuara dhe ka një shkallë të ulët kurueshmërie. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, 1 në 64 njerëz ka rrezik të diagnostikohet me kancer të pankreasit gjatë jetës së tyre.

Qëllimi i kësaj dite është të rrisë ndërgjegjësimin dhe të nxisë hulumtimet dhe trajtimet për këtë sëmundje. Një nga sfidat kryesore është të zbulohen mënyra për të parandaluar dhe diagnozuar kancerin e pankreasit në fazat e hershme, kur mundësitë për shërim janë më të larta. Disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e kancerit të pankreasit përfshijnë obezitetin, përdorimin e duhanit, historinë familjare të kancerit dhe disa sindroma gjenetike.

Një rol të rëndësishëm në luftën kundër kancerit të pankreasit e luan edhe dieta dhe stili i jetës. Disa studime kanë treguar se ushqimet që përfshijnë drithërat, perimet kryqëzuese, ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3, kurkumin, vitaminë C, acid oleik, fibra dietike, magnez dhe ekstrakt rodhe mund të ndihmojnë në luftimin e kancerit të pankreasit, reduktimin e simptomave dhe mbështetjen e trajtimit. Nga ana tjetër, ushqimet që përmbajnë mish, hekur heme dhe vitaminë D dhe përdorimi i duhanit mund të rrisin rrezikun e kancerit të pankreasit. Prandaj, rekomandohet të bëhet ushtrim i rregullt, të jesh fizikisht aktiv dhe të konsumosh ushqime dhe shtesa të shëndetshme.

Në këtë ditë, ne duam të bëjmë një homazh të veçantë për të gjithë ata që vuajnë nga kanceri i pankreasit, familjet e tyre dhe stafi mjekësor që i ndihmon. Ne gjithashtu duam të inkurajojmë njerëzit të bëjnë kontrolla të rregullta të shëndetit, të kërkojnë këshillë mjekësore nëse kanë ndonjë shqetësim dhe të mbështesin hulumtimet dhe organizatat që luftojnë kundër kësaj sëmundje. Një nga këto organizata është Fondacioni i Kancerit të Pankreasit, i cili ofron informacion, burime, mbështetje dhe fonde për hulumtime për kancerin e pankreasit.

Nëse ju keni ndonjë shqetësim për gjëndrën tuaj të pankreasit, ose dëshironi të bëni një kontroll të rregullt të shëndetit, ju mund të rezervoni një takim në United Hospital, një nga spitalet më të mira në Kosovë. United Hospital ofron shërbime të larta cilësore dhe mjekë të specializuar në fushën e pankreasit dhe kancerit. Ju mund të kontaktoni spitalin në këto numra të telefonit: +38346607070 ose +38338607070. Mos hezitoni të na kontaktoni për çdo pyetje ose kërkesë. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar dhe mbështetur. Ju urojmë shëndet dhe mirëqenie.